Sustainable sneakers

Franky Van der Elst 0

Je zou kunnen denken dat omdat de sustainable sneakers niet gemaakt zijn van leer, dat de kwaliteit van deze duurzame schoenen beduidend minder is dan de oude vertrouwde leren schoen. Dit is echter niet het geval. De schoenen zijn kwalitatief erg goed. Sommige schoenen zijn bijna onverwoestbaar zoals de schoenen die gemaakt zijn van hennepvezels. Uiteraard zullen de schoenen niet een heel leven meegaan, maar dat doen de meeste leren schoenen ook niet. Het is dan ook meer een ethische keus, dan een keus tussen slechte en goede kwaliteit.

De sneakerwereld is de afgelopen jaren zo ongeveer geëxplodeerd. Bezoek een gemiddelde sneakerwinkel of webshop en je vindt de mooiste sneakers in alle modellen, kleuren, materialen en stijlen die je je kunt voorstellen. Allemaal heel leuk, maar wat als je niet wilt dat ze via moderne slavernij in elkaar zijn gezet? Of wat als je veganistisch wilt leven, maar niet wilt inleveren op stijl?

Wat maakt sustainable sneakers sustainable?

Allereerst de grondstoffen, daar zijn heel wat duurzame alternatieven voor. Hier een samenvatting van de meest voorkomende onderdelen van een schoen.

  • Leer. Hierbij spelen twee vragen een rol: waar komt het leer vandaan en hoe wordt het bewerkt. Duurzamer leer wordt gemaakt van leer dat anders was weggegooid (bijv. als restproduct uit de vleesindustrie) en wordt natuurlijk gelooid, zonder zware chemicalien die belastend zijn voor het milieu. Het voordeel van leer is dat het heel lang mee gaat, het nadeel is dat er dierlijk materiaal voor wordt gebruikt.
  • Textiel. Hier geldt het zelfde verhaal als de kledingindustrie. Synthethisch textiel is niet duurzaam, het is milieubelastend zowel in productie als uiteindelijk op de afval hoop. De uitdaging wordt om meer schoenen te maken van jute, hennep, bamboe enzovoorts. Daar valt nog heel wat te experimenteren. Zo is er zelfs al koffiedik gebruikt om schoenen van te maken. Gerecycled polyester is ook een stap in de goede richting.
  • Lijmstoffen. Deze zijn essentieel om de zool met de rest van de schoen te verbinden. Maar de stoffen die daarvoor gebruikt zijn, worden vaak met behulp van straling of enorm hete ovens uitgehard. Met alle gevolgen van dien.
  • Schuim polymeren. Het comfort van de hedendaagse schoen (met name de sneaker) ontstaat door het gebruik van een synthethische schuimlaag. De grondstof daarvoor kan worden vervangen door plant-based materiaal, bijvoorbeeld soja bonen.
  • (Synthethisch) rubber. Hierbij is het van belang dat we overstappen op natuurlijk rubber in plaats van het vervuilende synethethische rubber. Dat moet natuurlijk wel met respect voor de natuur. Bovendien worden er ook al autobanden gerecycled tot zool. En zelfs kauwgom uit Amsterdam is verwerkt tot schoenzool. Genoeg mogelijkheden dus!